Jaakko Kyrö

Pelimannin arvot - insinöörin asenne

21
Mäntsälä
2307
Keski-Uusimaa

Tekoäly

Tekoäly ei ole enää tulevaisuuden teknologiaa, vaan se muokkaa jo nyt arkeamme ja julkishallinnon toimintaa. Se tulee mullistamaan monet yhteiskunnan osa-alueet Internetin keksimistä vastaavalla tavalla. Tähän kehityskulkuun on syytä varautua myös kunnissa ja nopeasti.

Mäntsälä on julkisten palveluiden tarjoajana ja työnantajaina ainutlaatuisessa asemassa hyödyntämään tekoälyä niin hallinnollisessa työssä, työllisyyspalveluissa, koulutuksessa kuin resurssien tehokkaammassa käytössä. Tekoälyssä on paljon potentiaalia myös vahvistaa itselleni läheistä päätöksenteon avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Samalla tekoälyn käyttöön liittyy haasteita, joihin on syytä varautua ennakoivasti ja vastuullisesti.

Mitä kunnan sitten tulee tehdä? Seuraavassa pari esimerkkiä:

Eräs matalalla roikkuva hedelmä josta on jo olemassa hyvä esimerkkejä on asiakaspalvelun parantaminen tekoälyn avulla. Valitettavasti vieläkin on niin että tarkan ja ajantasaisen tiedon löytäminen Mäntsälän toiminnoista ja palveluista kotisivujen kautta on hankalaa ja hidasta. Kielimalliin perustuva tekoäly voi merkittävästi tehostaa tiedonhakua, mahdollistaen sen että asiakkaat voivat luonnollista kieltä käyttäen löytää juuri sen tiedon jota ovat hakemassa. Tällaisia palveluita on jo useita käytössä hyvin tuloksin. Tämä parantaisi merkittävästi kunnan verkkopalvelua asiakkaiden osalta.

Toinen ala jossa kielimalliin perustuvan tekoälyn käytöstä on havaittu olevan hyötyä liittyy suurten tietomäärien käsittelyyn ja hahmottamiseen. Tekoälyllä voidaan helposti tuottaa tiivistelmiä isoista ja monimutkaisista kokonaisuuksista jolloin niitä on helpompi hahmottaa ja käsitellä. Tämä mahdollistaa parempien päätösten tekemisen sekä selkeämmän viestimisen: kunta voisi helposti julkaista vaikkapa julkisista pöytäkirjoista tekoälyllä luotuja tiivistelmiä asukkaiden käyttöön. Tämä voi lisätä osallistumista ja vahvistaa kansalaisten luottamusta kunnallishallintoon.

Oppilaitoksissa tekoälyn tulisi olla apuväline, joka tukee oppimista. Peruskouluissa ja ammattioppilaitoksissa tekoäly voi auttaa yksilöllistämään opetusta ja tarjoamaan reaaliaikaista tukea oppijoille. Samalla tulee kuitenkin huolehtia siitä että oppilaiden oma ajattelu- ja hahmotuskyky säilyy, omaa ajattelua ei tule koskaan ulkoistaa tekoälylle mutta tämä vaatii aktiivista ohjausta. Tekoälyn käytön kieltämisestä oppilaitoksissa on vain haittaa. Opetushenkilökunta tulee tarvitsemaan valtavan määrän koulutusta tämän murroksen äärellä ja siihen tulee panostaa erityisesti.

Kunta vastaa työllisyyspalveluista ja voi hyödyntää tälläkin toimialalla tekoälyä monella tavalla. Ihannetilanteessa se mahdollistaa prosessien miettimisen kokonaan uudella tavalla asiakaslähtöisesti, samalla vähentäen byrokratiaa. Samalla tekoäly muokkaa työmarkkinoita: osa vanhoista työtehtävistä katoaa, mutta uusia syntyy. Kunnan on huolehdittava siitä, että paikalliset työnhakijat ovat valmiita näihin muutoksiin.

Kunnat tarvitsevat tekoälystä ymmärtäviä päättäjiä, jotka osaavat tarttua teknologian mahdollisuuksiin ja varautua sen haasteisiin. Itse haluan olla mukana viemässä kuntaani eteenpäin ja varmistamassa, että tekoälyä käytetään tehokkaasti, vastuullisesti ja kuntalaisten parhaaksi. Meillä ei ole varaa jäädä jälkeen – nyt on aika toimia!

Takaisin etusivulle